Derfor kan lån uten sikkerhet være redningen når uforutsette utgifter oppstår

Fra tid til annen kan man oppleve at økonomien ikke strekker til. Det kan for eksempel handle om at en viktig gjenstand man er avhengig av – som bil, kjøleskap eller vaskemaskin – blir ødelagt like før lønnsutbetaling. Man er kanskje blakk, men må finansiere noe brått. Heldigvis er det mulig å få lån uten sikkerhet fra en rekke banker, som ofotensparebank.no, og en rekke andre.

Dersom man ikke har mulighet til å finansiere det man skal på andre måter, for eksempel ved å øke boliglånet, er et forbrukslån ofte en praktisk løsning. I motsetning til mange andre former for lån, gis et forbrukslån uten noen form for sikkerhet i eiendom eller lignende. Det betyr at bankens risiko øker, noe de kompenserer for ved å sette opp rentene og legge til gebyrer.

Vurder dette først

Før man eventuelt søker om et forbrukslån, kan det være greit å forsikre seg om at andre, billigere, finansieringsmetoder er uaktuelle. Det kan for eksempel være mulig å øke boliglånet dersom man eier fast eiendom eller hytte. Da blir lånet bakt inn i boliglånet til en relativt grei rente. Alternativt kan man vurdere å låne penger privat av venner, slektninger eller arbeidsplassen – dersom dette er mulig.

Man kan også vurdere å jobbe litt ekstra en periode, eller skaffe seg en ekstrajobb. Problemet med sistnevnte er at man mest sannsynlig må vente en god stund før man faktisk får utbetalt lønn, og det hjelper jo ikke dersom noe haster. Er det ingen andre måter å skaffe penger raskt på, kan et forbrukslån være en grei løsning. Men det gjelder å finne billigste forbrukslån.

Sammenlign lån uten sikkerhet fra mange banker

Før man søker om forbrukslån, er det viktig at man gjør nødvendig forarbeid og prøver å finne det mest gunstige lånet. Forbrukslån har som nevnt relativt høy rentesats, noe som kan gjøre de månedlige kostnadene ved nedbetaling ganske høye. Man kan spare mye penger ved å velge riktig forbrukslån. For å kunne ta et smart valg, gjelder det å sammenligne lån fra ulike banker.

Dette kan man gjøre på egen hånd, eller enda enklere, man kan bruke sammenligningstjenester. Da gjelder det å velge en nøytral sammenligningstjeneste som ikke har økonomiske interesser av hvilken bank man velger. Et godt alternativ er VG sitt verktøy for sammenligning eller Bytt.no sin variant. Med disse kalkulatorene får man raskt vite hvilke banker som gir beste lånevilkår og mest overkommelig nedbetalingstid.

Den effektive renten er avgjørende

Hvis man har uforutsette kostnader eller regninger som må betales, og trenger penger raskt, er utvilsomt et forbrukslån godt å ha. Dette forutsetter dog at man har valgt et lån med gode renter. Mange ser på den nominelle renten, men det er den effektive renten som har betydning for hva lånets kostnader faktisk blir. I den effektive renten er nemlig gebyrer og andre kostnader regnet med.

Derfor bør man bruke effektiv rente som grunnlag når man sammenligner forskjellige forbrukslån. Denne bør være så lav som mulig. Renten kan variere svært mye fra bank til bank. Som regel ligger den effektive renten på mellom 13 % og 18 %, men man kan også komme over lån uten sikkerhet med renter på over 100 % eller 1 000 %. Her gjelder det å være selektiv.

Sørg for å følge nedbetalingsplanen

Selv om et forbrukslån kan virke som en enkel løsning når man trenger penger brått, er det essensielt å huske på at lånet skal betales tilbake, og det med relativt dyre renter og gebyrer. Man bør derfor tenke seg nøye om, og forsikre seg om at økonomien vil klare å håndtere kostnadene hver eneste måned fremover. Man bør se nøye på nedbetalingsplanen og føle denne.

Hvis man ikke betaler ned på lånet til avtalt tid, kan man risikere at det bare blir enda dyrere. Purringer og inkassovarsler kan dukke opp, og man havner i en ond sirkel. Sett til side penger til å betale ned på lånet hver måned, og reduser heller forbruket om det trengs. Har man mulighet, er det også smart å betale ned på lånet fortere enn man trenger.

Konklusjon

  • Lån uten sikkerhet kan være et godt alternativ dersom uforutsette utgifter oppstår
  • En ødelagt bil, oppvaskmaskin eller et kjøleskap må gjerne erstattes umiddelbart
  • Det gjelder å finne gunstige forbrukslån

Dersom man plutselig har et behov for ekstra penger, og ikke har mulighet til å låne penger privat eller har sparepenger, er et forbrukslån godt å ha. Man må huske på at denne type lån er dyrere enn mange andre lån, og derfor sammenligne mange lån fra ulike banker før man søker. Deretter er det bare å holde seg til nedbetalingsplanen. Et forbrukslån kan innimellom være redningen!